Acest site este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională

EVENIMENTE/ŞTIRI / Comunicat de presă - 19.03.2014

20 martie 2014 - nu sunt comentarii
   În unele cazuri, localnicii/proprietarii de terenuri agricole, de pășuni și fânețe din Situl Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos ard miriștile, resturile menajere ori vegetația uscată în condiții de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea șurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării și anexele acestora, înregistrându-se pagube mari. Ca atare, Organizația GeoEcologică ACCENT în calitate de custode al Sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos, în parteneriat cu composesoratele și autoritățile locale/județene, atrage atenția localnicilor că, în conformitate cu Art. 94 din OUG 195 din 22 decembrie 2005 privind protecția mediului: SE INTERZICE ARDEREA MIRIȘTILOR, VEGETAȚIEI USCATE ȘI RESTURILOR VEGETALE !!!

Acțiunea face parte dintr-o campanie de informare/conștientizare a localnicilor din interiorul și din imediata vecinătate a Sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos ce are ca scop evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare. Campania vizează informarea și conștientizarea populației cu privire la condițiile prevăzute de lege pentru arderea miriștilor, stufului și a vegetației ierboase, cu privire la riscurile generate de incendierea vegetației uscate de pe terenurile agricole, la măsurile care se impun în scopul prevenirii acestora, precum și la sancțiunile care se aplică în cazul încălcării prevederilor legale.
   Totodată prin intermediul campaniei ne-am propus informarea/conștientizarea oierilor din interiorul și din imediata vecinătate a Sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos cu privire la numărul de câini permiși la o turmă de oi, precum și la necesitatea folosirii de jujeu de către câinii din stâne (conform Art. 23 din Legea 407/2006 - Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic). Sunt foarte mulți câini la o turmă de oi (cca. 10-20).  Din această cauză există un deranj și o amenințare clară asupra mamiferelor (mistreț, vulpe, căprioare, cerb, iepure, bursuc chiar și urs) și asupra speciilor de păsări care cuibăresc pe sol sau aproape de sol (rața, cristel de câmp, potârnichea etc.) dar și asupra celorlalte specii care pierd habitatul de hrănire pe lunca Oltului primăvara și toamna fiind amenințați permanent de prezența haitelor de câini. Putem vorbi si de faptul ca fenomenul are și un aspect negativ asupra omului, pentru că primăvara și toamna (cca. 4 luni în total)  este chiar periculos să te plimbi ori să organizezi excursii în Situl Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos, dat fiind faptul că, câinii atacă chiar și de la o distanță de cca. 2 km. Câinii nu poartă jujeu și din această cauză sunt mult mai periculoși când atacă animale sau chiar omul, jujeul având un rol de a împiedica alergarea și astfel mușcătura. La acestea se adaugă și lipsa informării și cunoștințelor legislative în vigoare a oierilor. Din  păcate, în multe cazuri sunt lăsați pe seama copiilor minori turmele de oi și evident aceștia nu sunt informați și nu cunosc legislația în vigoare și, în cazul incidentelor negative, copii sunt puși la înaintare.

Pașii campaniei:
  • Obținerea sprijinului autorităților locale și județene în realizarea campaniei;
  • Realizarea și distribuirea unor afișe de avertizare/informare în cele patru comune vizate (Tușnad, Sânsimion, Sântimbru și Sâncrăieni);
  • Organizarea unei caravane de informare/conștientizare prin distribuirea unui flyer informativ, cu sprijinul elevilor din cluburile de Junior Rangere din școlile gimnaziale din comunele vizate.
  • Discuții față în față, mers de la stână la stână și de la proprietar la proprietar.
  • Confecționarea jujeelor și punerea lor pe câini ciobănești, care vor fi monitorizați.

Această campanie este realizat în cadrul proiectului Comunități Active pentru Mediu, proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeana extinsă.

Pentru mai multe informații contactați:
MOLNÁR Gyöngyvér, Mobil: 0722 161 372, E-mail: gyongyos.vera@gmail.com

www.eco-turism.ro  www.ogaccent.ro   www.bazinulciuculuidejos.ro www.facebook.com/OrganizatiaGeoecologicaAccent

Momentan nu sunt comentarii. Fii TU primul care comentează. !

Nume
E-mail (nu este public)
Mesaj
Pentru a trimite comentariul va rugam sa copiati codul de securitate de mai sus.

PROIECT IMPLEMENTAT ÎN PARTENERIAT CU

VREMEA

MIERCUREA CIUC

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe confinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro