Acest site este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională

EVENIMENTE/ŞTIRI / COMUNICAT DE PRESĂ III. - „Legătura dintre OM și NATURĂ în Bazinul Ciucului de Jos”

30 iunie 2015 - nu sunt comentarii
În perioada 01/07/2013 – 30/06/2015, Organizația GeoEcologică ACCENT a demarat cu succes proiectul cu titlul: „Legătura dintre OM și NATURĂ în Bazinul Ciucului de Jos” ce a avut ca scop: Conservarea și valorificarea durabilă a moștenirii naturale și a peisajului rural tradițional prin revigorarea activităților tradiționale privind creșterea animalelor, cultivarea și utilizarea terenurilor agricole, precum și promovarea turismului durabil, care să aducă venituri pentru comunitatea locală, fără să afecteze negativ peisajul natural, să ducă la creșterea respectului pentru valorile acestuia și care să încorporeze valorile culturale și tradiționale specifice Bazinului Ciucului de Jos.


Prin intermediul unor activități prestabilite au fost atinse următoarele rezultate:
 • Informarea populației și a mass-mediei asupra inițiativei proiectului prin 3 comunicate de presă și 4 articole (prin 2 cotidiene, 5 siteuri online de știri), asigurarea vizibilității finanțatorului, și diseminarea rezultatelor proiectului către toți factorii interesați și vizați de proiect.
 • O cooperare durabilă și eficientă între parteneri și o etapizarea adecvată a activităților prin intermediul grupului de lucru format din 8 persoane. 2 persoane formate și instruite în urma absolvirii unui modul de curs specific pentru rangerii de teren, cursul fiind acreditat de  A.N.C. Cunoștințele dobândite în acest curs au fost exemplificate în cadrul activităților din proiect.
 • Obținerea unei raport de cercetare care ne oferă informații concrete referitoare la activitățile tradiționale privind creșterea animalelor, cultivarea și utilizarea terenurilor agricole din imediata vecinătate a Sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos.
 • Identificarea schimbărilor în ultimii 50 de ani ale patrimoniului natural al zonei vizate și metodele de creștere a animalelor, cultivarea și utilizarea terenurilor agricole.
 • Promovarea activităților tradiționale privind creșterea animalelor și efectul lor asupra mediului (incluzând atât aspectele pozitive  cât și pe cele negative) prin realizarea, publicarea și diseminarea a 2000 de exemplare de ghid informativ.
 • Informarea și instruirea a cca. 80 de fermieri și mici producători agricoli, prin intermediul a 4 seminarii în comunele vizate, cu privire la cultivarea și utilizarea terenurilor agricole în mod tradițional și de creșterea animalelor, în Bazinul Ciucului de Jos precum și cu  accesarea fondurilor UE prin exemple concrete din Ungaria.
 • Stabilirea unei zone demonstrative (proiect pilot) și achiziționarea a 10 berbeci de rasă autentică și furajere pentru aceștia precum și crearea de condiții tradiționale de creștere și păscut pe cele 15 ha de teren ale Primăriei Sânsimion.
 • Evaluare detaliată a biodiversității care a stat la baza elaborării planului de management pentru aria naturală Protejată „Piatra Șoimilor” aceasta incluzând: 1 studiu de evaluare a stării de conservare (incluzând date despre efectivele populațiilor) pentru specii și habitate; 1 set de date cu informații GPS și o hartă de distribuție a speciilor și habitatelor din arie; 1 studiu de evaluare detaliată a impactului antropic - ca suport în elaborarea planului de management; 1 studiu privind amenințările + 1 set măsuri de management pentru specii și habitate + 1 set coordonate GPS; 1 Strategie și un plan de vizitare.
 • Elaborarea planului de management pentru aria naturală Protejată „Piatra Șoimilor” de către echipa de specialiști în colaborare cu grupul de lucru din cadrul proiectului. Obținerea Deciziei de Încadrare de la Agenția pentru Protecția Mediului Harghita precum și a Avizului tehnic de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
 • Realizarea și administrarea unei pagini web (www.rezervatiapiatrasoimilor.ro) dedicată ariei naturale protejate „Piatra Șoimilor”, ca instrument de informare și promovare.
 • Cca 5000 de persoane informate și conștientizate prin intermediul unei caravane în cele 8 localități care sunt în vecinătatea sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos și a ariei naturale protejate „Piatra Șoimilor”, 1.000 de pliante și 1000 de broșuri diseminate; 200 de afișe distribuite, 18 bannere expuse.
Proiectul a fost co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, implementat în parteneriat cu Asociațiile RENATUROPA din Brașov și VOX IUVENTUTIS din Băile Tușnad; Primăriile din Băile Tușnad și Sânsimion; Școlile Gimnaziale: „Jókai Mór” din Băile Tușnad; „Imets Fülöp Jákó” din Comuna Tușnad; „Endes József” Comuna Sânsimion; „Arany János” din Comuna Sântimbru și „Vitos Mózes” din Comuna Sâncrăieni.

Costurile totale eligibile ale proiectului sunt de 72.156,00 CHF, din care valoarea grantului este de 60.056,00 CHF iar co-finanțarea din partea beneficiarului este de 12.100,00 CHF.

Pentru mai multe informații contactați:
PILBÁTH G. Attila, Coordonator Proiect
Mobil: 0743 775 213, E-mail: a.pilbath@yahoo.com  
www.ogaccent.ro, www.rezervatiapiatrasoimilor.ro, www.bazinulciuculuidejos.ro, www.eco-turism.ro, www.facebook.com/OrganizatiaGeoecologicaAccent

Situl Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos (ROSCI0007), se întinde pe o suprafață de 2693 ha și este situat în zona sud-estică a județului Harghita atingând comunele Sâncrăieni (satul Sâncrăieni), Sântimbru (satul Sântimbru), Sânsimion (satele Sânsimion și Cetățuia) și Tușnad (satele Vrabia, Tușnad Sat și Tușnadul Nou), fiind traversat de râul Olt. Situl este foarte important din punct de vedere al ocrotirii unui număr mare de habitate și specii de interes comunitar.Înapoi


Momentan nu sunt comentarii. Fii TU primul care comentează. !


Nume
E-mail (nu este public)
Mesaj
Pentru a trimite comentariul va rugam sa copiati codul de securitate de mai sus.

PROIECT IMPLEMENTAT ÎN PARTENERIAT CU

VREMEA

MIERCUREA CIUC

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe confinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Powered by Blue Media Studio