Acest site este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională

EVENIMENTE/ŞTIRI / Drumul verde spre conservarea rezervației botanice Mlaștina Borșaroș

17 aprilie 2014 - nu sunt comentarii
În cadrul programului „Spații Verzi", care este o inițiativă comună a MOL România și a Fundației pentru Parteneriat, Organizația GeoEcologică ACCENT a obținut o nouă finanțare în cadrul componentei „Arii Naturale Protejate", care urmărește promovarea și popularizarea ariilor protejate din România cu scopul de a ridica nivelul de acceptare a acestora în rândul comunităților locale prin intermediul implicării ONG-urilor și școlilor, a comunităților locale precum și a custozilor/administratorilor de arii protejate.


   Proiectul are ca titlu „Drumul verde spre conservarea rezervației botanice Mlaștina Borșaroș” își propune punerea în valoare a patrimoniului natural a sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos prin amenajarea și promovarea unei poteci tematice în rezervația botanică Mlaștina Borșaroș (parte integrantă a sitului), implicând comunitatea locală (toate categoriile de vârstă, sex, naționalitate, religie și ocupație) din Comuna Sâncrăieni.
   Prima activitate va consta în amenajarea potecii tematice „Mlaștina Borsáros”, potecă tematică care va fi amenajată în partea sudică a rezervației, numită și Vízkert. Traseul propriu-zis va fi un podeț suspendat (ca și în cazul Tinovului Mohoș). Pe parcursul traseului vor fi amplasate 4 panouri informative cuprinzând imagini și explicații care să prezinte speciile și habitatele protejate din rezervație. A doua activitate va consta în îngrădirea în partea nordică a rezervației (Kis Omlás). A treia activitate a proiectului va consta în realizarea unor activități extrașcolare cu sprijinul grupului Junior Ranger (elevi din calasa a V–VIII-a) din localitatea Sânscrăieni, constând în activități extrașcolare de sală (indoor) și de teren (outdoor).
    În vederea promovării potecii tematice „Mlaștina Borsáros” și a valorilor naturale a rezervației, se vor realiza și disemina un flyer (2500 buc.) și a unui ghid informativ (100 buc.). Acestea vor conține descrieri și fotografii despre fauna și flora rezervației și despre poteca tematică amenajată, ca parte integrantă a sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos.
   Organizația GeoEcologică ACCENT în calitate de custode al Situl Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos va stabili de comun acord cu, Consiliul Local Sâncrăieni declararea prin Hotărâre de Consiliu Local unei zile din an ca zi a rezervației botanice Mlaștina Borșaroș. La finalul proiectului se va organiza evenimentul „Ziua rezervației botanice Mlaștina Borșaroș”. Se va amplasa „Cortul Verde/Zöld Sátor” în zona bazinului/băii termale, iar membri clubului „Junior Ranger”, prin diferite activități specifice (ghizi pe poteca tematică realizată, acordarea de informații etc.) vor promova rezervația botanică Mlaștina Borșaroș ca destinație ecoturistică și o conduită ecologică adecvată în rândul localnicilor și turiștilor.


Curechiul de munte (Ligularisa siberica)

   Înființarea rezervației botanice Mlaștina Borșaroș a fost propusă încă în 1939 de Emil Pop în urma cercetărilor asupra florei de mlaștini alcaline și eutrofe din zonă, datorită existenței unor populații semnificative a speciilor rare și/sau relictare (Saxifraga hirculus, Drosera anglica, Betula humilis, Ligularia sibirica, Meesea hexasticha) în aceste mlaștini. Statutul actual de protecție a rezervației formate din două fragmente este stabilită prin Legea 5/2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – secțiunea a III-a – zone protejate și Hotărârea nr. 162/2005 al Consiliului Județean Harghita (anexa I.). După 2007 rezervația este parte integrantă a sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos al cărui custode este Organizația GeoEcologică ACCENT. Suprafața rezervației este de 1 ha conform primei reglementări și 2,5 ha conform Hotărârii CJ. Conform limitelor de pe site-ul MMSC, rezervația este compusă dintr-un fragment de 0,803 ha (Vízkert în toponimia locală, care se află lângă șosea și izvorul amenajat) și unul de 0,307 ha (Kis Omlás, în lunca dreaptă a Oltului). O mare parte a rezervației (Vízker) se află în intravilanul localității, fapt ce ar putea ajuta la conservarea ei, mai ales dacă este bine amenajată cu măsuri de management aplicate. Subliniem faptul că în parteneriat cu custodele, Consiliul Local al Comunei Sâncrăieni, este dispus să sprijine acțiunile ce duc la conservarea rezervației botanice Mlaștina Borsáros.

    Rezervația a fost studiată de mai multe ori în ultimii 70 de ani, iar de fiecare dată au fost elaborate măsuri de management pentru conservarea zonei. Însă, nici măcar o dată, nu s-a acționat în mod direct și corespunzător, rezervația pierzând o mare parte din suprafața ei și din valoarea ei floristică și peisagistică din cauza construcțiilor (drumul județean), regularizărilor albiei râului Olt și a lucrărilor de drenaj. Conform evaluărilor detaliate din ultimii ani, în Vízkert sunt 3 specii strict protejate la nivel național, 3 protejate în județul Harghita, 15 specii apar pe listele roșii ale plantelor vasculare din România, iar 8 dintre acestea au caracter relictar (sunt relicte glaciare). În fragmentul Borsáros – Kis Omlás există 2 specii de plante care sunt strict protejate, una la nivel național și una la nivel județean; 9 specii care apar pe listele roșii, dintre care 5 specii au caracter relictar. Cu ocazia evaluărilor din 2012-2013 a avut loc recensământul a 3 specii de plante de importanță comunitară, dintre care poate fi amintită populația de Saxifraga hirculus care este unică în Bazinul Ciucului de Jos, și reprezintă de o raritate senzațională a florei României. Aceste specii și habitatul au ajuns în ultimul timp să fie în pericol și de aceea au nevoie de acțiuni ferme: îngrădire, poteci tematice cu panouri informative/educative, măsuri de management, conștientizarea și implicarea tuturor categoriilor de vârstă din comunitățile zonei.

Proiectul se va implementa în perioada 14 aprilie – 14 septembrie 2014, în parteneriat cu Primăria Comunei Sâncrăieni și Școala Gimnazială „Vitos Mózes” din comuna Sâncrăieni.

Pentru mai multe informații contactați:


IMECS István, Coordonator Proiect
Mobil: 0743 775 213
E-mail: imecs.istvan17@gmail.com

www.eco-turism.ro;
www.ogaccent.ro;
www.bazinulciuculuidejos.ro;
www.rezervatiapiatrasoimilor.ro;
www.facebook.com/OrganizatiaGeoecologicaAccent.Înapoi


Momentan nu sunt comentarii. Fii TU primul care comentează. !


Nume
E-mail (nu este public)
Mesaj
Pentru a trimite comentariul va rugam sa copiati codul de securitate de mai sus.

PROIECT IMPLEMENTAT ÎN PARTENERIAT CU

VREMEA

MIERCUREA CIUC

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe confinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Powered by Blue Media Studio