Acest site este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională

EVENIMENTE/ŞTIRI / Safari de castor în Bazinul Ciucului de Jos

08 mai 2013 - nu sunt comentarii
S-a terminat prima activitate a proiectului „PUTEM REALIZA MULTE PENTRU NATURĂ DACĂ LUCRĂM ÎMPREUNĂ!” implementat de Organizația GeoEcologică ACCENT. Scopul proiectului este promovarea unei atitudini pozitive față de specia protejată reintrodusă recent castorul european (Castor fiber ) în rândul localnicilor din imediata apropiere a sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos. Acesta ar putea fi primul pas important spre conservarea speciei protejate pe termen lung.

Proiectul a început cu activități extrașcolare de sală (indoor) și de teren (outdoor), în școlile generale situate în Bazinul Ciucului de Jos: „Jókai Mór” din Băile Tușnad; „Imets Fülöp Jákó” din Comuna Tușnad (Tușnad Sat și Tușnad Nou); „Endes József” din Comuna Sânsimion; „Arany János” din Comuna Sântimbru și „Vitos Mózes” din Comuna Sâncrăieni.
În timpul activităților indoor, de sală, în fața publicului larg, au fost prezentate în detaliu castorii. Au fost menționate timpurile vechi când castorii au fost prezenți în această zonă și s-a ajuns și la timpurile când au dispărut. După care au studiat reintroducerea castorilor în zonă și au examinat de aproape și detaliat animalul. După examinare au ajuns la concluzia că castorii sunt rozători și nu mănâncă pește. Astfel miturile, care au rezultat uciderea animalului de către pescari, au fost risipite. Azi castorii au ocupat aproape toate teritoriile potrivite pentru ei în Bazinul Ciucului. Castorul formează încontinuu habitatul în care se află, construind baraje și diferite vizuine. Tinerii au aflat și mai multe: castorii după 2 ore de la naștere deja înotă și că după 3 săptămâni deja mănâncă coajă de copac. Prezentarea a fost completată și cu materiale vizuale (craniu de castor, diferite lemne roase de castori). La sfârșitul prezentării au fost discutate soluțiile profesionale ideale, în cazul în care castorii cu activitățile lor ajung în conflict cu oamenii.

După o scurtă pauză de suc și prăjitură, tinerii au vizitat cursurile de apă în apropiere să găsească urme de castori. Tinerii au găsit cu ușurință urmele specifice: urme de picior, lemne roase, găuri prăbușite etc. Le-au studiat cu atenție și au făcut poze. În cele mai multe cazuri activitățile de teren au avut loc pe malul râului Olt, unde pe lângă urmele castorilor, „exploratorii” au găsit și fenomene neplăcute: gunoaie peste tot și copacii tăiați de-a lungul malului. Pe lângă acestea s-a mai adăugat și fumul, cauzată de arderea miriștilor, aceasta fiind modalitatea de curățare preferată în această zonă. Este foarte greu să arăți calea bună generațiilor următoare în băncile de școală, dacă ieșind din școală văd opusul. În timpul activităților de teren, a fost risipit încă un mit, aceea că castorii distrug vegetația și din cauzal lor dispar copacii de pe malul râurilor. De fapt din 10 copaci doborâți de castori, 9 erau luați de către oameni, castorii fiind nevoiți să doboare și mai multe pentru a avea mâncare și lemn pentru întreaga familie. În timpul zilei se observă copacii tăiați și decojiți, o imagine care sugerează că castorii risipesc și provoacă daune, dar dacă ne-am urmări o perioadă mai lungă, ne-am da seama ce se întâmplă de fapt cu copacii doborâți, dacă oamenii nu le-ar lua, și ne-am forma o părere total diferită despre castori.

    După ce tinerii au făcut cunoștință în teorie și în practică cu castorii, au primit o altă temă: în următoarele 2-3 săptămâni trebuie să fotografieze urme de castori, lemne mestecate sau chiar animalul, și să pregătească cea mai reușită fotografie, care va fi strâns de Organizație și va participa la concursul de fotografie organizat pe site-ul oficial de Facebook al Organizației GeoEcologice ACCENT. Fiecare elev participă cu o singură fotografie, concursul va ține 3 săptămâni și va promova castorii, școlile, elevii și site-ul Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos. Sperăm că mesajul concursului va ajunge la mulți oameni, dar dacă nu, afișele informative imprimate (1000 bucăți) după concurs și magneții publicitari cu imaginea castorului (2000 buc.), va umple acest gol. Pe afișe pozele copiilor vor ilustra materialul informativ despre castori.

Proiectul este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România iar partenerii sunt următoarele școli generale: „Jókai Mór” din Băile Tușnad; „Imets Fülöp Jákó” din Comuna Tușnad (Tușnad Sat și Tușnad Nou); „Endes József” Comuna Sânsimion; „Arany János” din Comuna Sântimbru și „Vitos Mózes” din Comuna Sâncrăieni.
Perioada de implementare: 15 aprilie - 15 septembrie 2013

Pentru mai multe informații contactați:
IMECS István, Coordonator Proiect
Mobil: 0743 775 213
E-mail: imecs.istvan17@gmail.com

PILBÁTH  G. Attila, Asistent Proiect
Mobil: 0723 357 650
E-mail: a.pilbath@yahoo.com

Pagina de Facebook al Organizației
  
Organizația GeoEcologică ACCENT,
Custode al sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos


Înapoi


Momentan nu sunt comentarii. Fii TU primul care comentează. !


Nume
E-mail (nu este public)
Mesaj
Pentru a trimite comentariul va rugam sa copiati codul de securitate de mai sus.

PROIECT IMPLEMENTAT ÎN PARTENERIAT CU

VREMEA

MIERCUREA CIUC

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe confinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Powered by Blue Media Studio