Acest site este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională

TURISM / Valori și evenimente culturale / Comuna Sântimbru
Descriere generală


   Este o reședință de comună cu o suprafață mare. A primit numele prințului Sfântul Imre, primul născut fiu al regelui Sfântul Ștefan. Zona este locuită din timpuri străvechi, dovadă fiind urmele găsite pe teritoriul numit Arborii Verzi, din secolele III și VI. Conform unor consemnări ((Dr. Jancsó Benedek și Vofkori László), deja în secolul XIII a avut o biserică construită în stil roman. Biserica care poate fi văzută astăzi, a fost construită în stil baroc în 1776, dar păstrează numeroase rămășițe în stil gotic (secolele XV, XVI). Altarul cu aripi a fost construit probabil în sec. XV și picturile pe table rămase din acesta (cuprind 10 scene) păstrează amintirea celor mai vechi picturi de acest fel. Compozițiile picturilor respective au fost făcute cu ajutorul gravurilor de alamă ale lui Schongauer și au fost restaurate cu ajutorul soților Richter în 1970. O altă valoare a bisericii este pictura în ulei denumită ,,Pictura jurământului,, pictată de către Stephanus Antal, în 1767. Un monument al satului este capela Sfânta Margareta, spre vest de Olt, a cărei perioadă de construcție nu se cunoaște. Se presupune că picturile de pe pereții acesteia datează din secolul XIV. O altă clădire monumentală este conacul Henter, care constituie locația numeroaselor evenimente istorice. A fost construită de baronii Henter, în 1713, în stil baroc. Monument istorice sunt și moara de apă din proprietatea lui Szakács Menyhért, construită în 1878 și casa cu numărul 267. Conform datelor recensământului din 2002 Sântimbru avea 1.995 de locuitori, iar din 2011 are 2.064 locuitori. Din 2004 este comună independentă. În satul Sântimbru-Băi, care aparține comunei Sântimbru există multe izvoare de ape minerale și mofette, utilizate în scop terapeutic.

Tradiții și obiceiuri
Lăsarea Secului – Bal Mascat
Balul Majoraților
Balul Stugurilor
Sărbătorirea Zilei Sfîntului Emeric – prima săpt. a lunii noiembrie
25 noiembrie – Bal de Ziua Katalin

ONG-uri
Clubul sportiv SASOK Sântimbru – echipă de hochei
Clubul sportiv TÖVISKE Sântimbru – echipă de fotbal
Asociația de Tinereț și Cultură Sântimbru (Csikisz)
Szent Imre Népfőiskola Egyesület – promovarea tradițiilor și a producătorilor locali
Pompieri Voluntari
Fanfară „Copaci Verzi”
„Együttérzők” – corul bisericii
Grup de dans popular
Csíkszentimre SE

Mai multe informații:
www.csikszentimre.ro/index.php/ro/santimbru/
www.harghita.ro/rom/ind.html
ro.wikipedia.org/wiki/S%C3%A2ntimbru,_Harghita
www.ghidulprimariilor.ro/list/cityHallDetails/PRIMARIA-SANTIMBRU/192092
meteo.ournet.ro/vremea/ro/Santimbru/3934030


Momentan nu sunt comentarii. Fii TU primul care comentează. !


Nume
E-mail (nu este public)
Mesaj
Pentru a trimite comentariul va rugam sa copiati codul de securitate de mai sus.

PROIECT IMPLEMENTAT ÎN PARTENERIAT CU

VREMEA

MIERCUREA CIUC

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe confinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Powered by Blue Media Studio