Acest site este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională

TURISM / Valori și evenimente culturale / Comuna Tușnad


Tușnadul Nou | Tușnad Sat | Vrabia

Descriere generală

Tușnadul Nou    Acest sat care se găsește la ieșirea nordică a strâmtorii Tușnadului, a fost fondat de către gospodarii păgubiți ai satului Tușnad (sub denumirea de Nagytusnád Szeretszeg pe vremea aceea) după marele incendiu din 11 septembrie 1882. La început, locuitorii din Tușnadul Nou mergeau la sfânta liturghie în Tușnad Sat. Biserica romano-catolică din Tușnadul Nou a fost construită între anii 1873-1897 spre onoarea Sfântului Anton de Padova. În decembrie 1911, credincioșii au cerut ca biserica lor să fie independentă. Din 19 iunie, 1912 figurează ca și biserică independentă. Primul preot al satului a fost György Lajos. În timpul renovărilor din 1923 se achiziționează două clopote pentru biserică. În timpul parohului Balázs György (1989) au loc noi transformări. Ca urmare, din puteri proprii, se reușește lărgirea bisericii cu 11 metri. Biserica și-a căpătat forma de astăzi în anul 1997. Monumentul din cel de-al Doilea Război Mondial, aflat în centrul satului, la intersecția dinaintea bisericii, a fost ridicat în anul 1922, în memoria celor căzuți în război. În 1945 a fost îndepartată pasărea-turul de pe monumenti. Pasărea-turul, care se poate observa în prezent pe monument, a fost inaugurată în data de 11 mai, 2008. Tot aici, mai precis în fața grădinii bisericii se poate vedea crucea din piatră, făcută în 1875, în onoarea Fecioarei Maria. Lângă calea ferată a localității se află izvorul Bátordi. În sat funcționează uzina de îmbuteliere a apei minerale, aceasta fiind construită în anul 1973, unde, în momentul de față se îmbuteliază apa minerală Tușnad. Din punct de vedere administrativ, satul aparține la comuna Tușnad. În anul 2002, satul avea 1041 locuitori, iar până în prezent a ajuns la 1055 locuitori.

Tușnad Sat    Satul este considerat reședința comunei Tușnad și este renumit pentru cultivarea cartofului, și pentru numeroasele izvoare de apă minerală, dealtfel aici există și Muzeul de apă minerală, unicul din România, construit de către Asociația Ocrotitorilor Naturii din Ciuc. Denumirea populară a satului se datorează numeroaselor lacuri și stufării. Însă, numele original al satului provine de la cuvântul slav „tozno” (= tulbure) și a fost numele unei ape din zonă. Există dovezi care atestă faptul că zona a fost locuită încă din Epoca Fierului și din Evul Mediu, spre exemplu ruinele castelului Vártető. Satul figurează pentru prima dată sub numele de „Twsnad” în documentele scrise din 1567. Pe o diplomă din anul 1571 este amintită o capelă din perioada Árpad, comună locuitorilor din Tușnad și Vrabia și care încă a mai existat în anul 1667, conform perioadei Schematismului (1882). Biserica romano-catolică, ce poartă hramul Sfântului Francisc din Assisi, a fost construită în stil neobaroc între anii 1802 și 1824, în locul capelei existente înainte de– secolul al XIV-lea. Până în 1726 biserica a aparținut de Cosmeni, după care a devenit independentă împreună cu filiala din Vrabia. Satul a fost locuit de către pietrari vestiți, dovezile fiind numeroasele cruci, case și porți din piatră. O astfel de cruce veche din piatră se găsește în capătul străzii bisericii. Aceasta a fost ridicată de parohul Boldizsár István din Cosmeni. Betegh Ferenc, director vamal, a ridicat și el o cruce de piatră în 1743, în amintirea epidemiei. Această cruce se găsește spre sud de sat, pe marginea drumului. Casa cu numărul 139 figurează ca și monument în consemnațiile oficiale ale monumentelor din județul Harghita. În 2002 a avut 844 de locuitori conform recensământului general, iar în prezent are 903 locuitori.

Vrabia    Mica localitate ascunsă a Ciucului de Jos se extinde pe malul stâng al Oltului, în valea pârâului Vrabiei (Vermed). Unii susțin că și-a primit numele după acest pârâu. Însă mai degrabă a primit acest nume în timpul mineritului de fier, dat fiind faptul că în așa-numita bătătorie de fier oamenii se ocupau cu prelucrarea fierului. Satul a fost devastat de incendii de nenumărate ori, dar de fiecare dată a fost reconstruit. Cândva satul a avut patru izvoare permanente de apă minerală, pe care lucuitorii le-au folosit în fiecare zi. Biserica romano-catolică, purtând numele de Ingeri Ocrotitori, a fost construită între 1770-1775. Se pot observa combinațiile de elemente din stilul gotic târziu și baroc de la sfârșitul secolelor XV și XVI. Chiar și suportul pentru apă sfințită aparține acestei perioade. Pictura veche de la altar, cu îngerii protectori a fost adusă aici din capela veche de la Tușnad Sat, în anul 1810, cumpărată în 1771 cu ajutorul parohului Tompos Péter din Cozmeni. Turnul din prezent al bisericii a fost construit în 1836, în locul turnului de atunci care a fost făcut din lemn. Între sat și râul Olt putem găsi baia cu apa minerala de izvor construită în 2011. Din punct de vedere administrativ, satul aparține de Tușnad Sat și pe baza recensămâtului din 2002 satul avea 229 de locuitori, iar din recensământul din 2012 a scăzut la 204.

Tradiții și obiceiuri
februarie –Bal Mascat ( Lăsarea Secului și intrarea în post) – Tușnad Nou
martie – Parada Măștilor (Tușnad Nou)
         Sărbătorirea Paștelui : Bal și teatru popular
15 martie – Comemorarea revoluției din 1848-1849 -festivitate artistică organizată de Școală (Tușnad Sat, Tușnad Nou)
mai – Balul Majoraților (Balul consacrat tinerilor care au îndeplinit vîrsta de 18 ani)
         Ziua Vîrstnicilor (Tușnad Sat)
13 iunie – Sărbătorirea Hramului Sfîntului Anton
            – Bal ( Tușnad Nou)
sfîrșitul lunii august – Zilele Satului (Tușnad Sat)
1. septembrie – Hramul Îngerilor Păzitori
         – Balul Strugurilor(satul Vrabia)
Balul Strugurilor (satele Tușnad Sat și Tușnad Nou)
Prima duminică a lunii octombrie – Sărbătorirea Zilei Sfîntului Francisc (Tușnad Sat)
A doua săptămînă a lunii octombrie – Balul Cuplurilor Căsătoriți (Tușnad Sat)
25 decembrie – Bal și concertul fanfarei Pro Musica  (Tușnad Nou)

ONG-uri
Asociația sportivă PILISKE – echipă de fotbal
Asociația „Tantusz Egyesület” – asociația profesorilor locali
Asociația „ProTusnad Egyesület”
Asociația ProMusica – fanfară (Tușnad Nou)
Asociația sportivă BOCSOK – echipă de hochei
Asociația Tușnad și Marly – Tușnad și o localitate înfrățită din elveția
Grup de teatru amatori – Tușnad Nou
Grup de dans popular din comuna Tușnad – elevii din clasele V – VIII

Mai multe informații:
www.primariatusnad.ro/index.php
www.harghita.ro/rom/ind.html
www.ghidulprimariilor.ro/list/cityHallDetails/PRIM%25C4%2582RIA%2BTU%25C5%259ENAD/66785 satul.net/harta-vrabia-hr/
www.institutii-publice.org/judetul-harghita/comuna-tusnad.html
meteo.ournet.ro/vremea/ro/Tusnad/3931548


Momentan nu sunt comentarii. Fii TU primul care comentează. !


Nume
E-mail (nu este public)
Mesaj
Pentru a trimite comentariul va rugam sa copiati codul de securitate de mai sus.

PROIECT IMPLEMENTAT ÎN PARTENERIAT CU

VREMEA

MIERCUREA CIUC

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe confinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Powered by Blue Media Studio